Arktis är inte längre sig lik Arktis förvandlas till en varmare, mindre frusen och biologiskt annorlunda region…
Arktis ligger i frontlinjen när det gäller den globala uppvärmningen. Den kan till och med redan ha nått sin ”smältpunkt”, varnar forskare som nyligen återvänt från sin senaste expedition till Svalbard.
Svalbard är en norsk ögrupp belägen i hjärtat av Arktis. Den värms upp sex till sju gånger snabbare än resten av planeten. Även på vintern. Forskare från Queen Mary University (Storbritannien) kunde konstatera detta under en expedition i februari i år. De upplevde exceptionellt höga temperaturer, en omfattande smältning av snön och en blomstrande vegetation. I en kommentar publicerad i tidskriften Nature Communications berättar de om sina (mina) äventyr.
När regn ersätter snö
”Att stå i vattenpölar vid glaciärfronten eller på den gröna, kala tundran var chockerande och surrealistiskt”, beskriver James Bradley, docent i miljövetenskap. Teamet gav till och med upp dunjackor och handskar för att arbeta med bara händerna. ”Syftet med kampanjen var att studera nysnö. Men under två veckor kunde vi bara samla in nysnö en enda gång. Resten av tiden regnade det”, betonar Laura Molares Moncayo, doktorand vid Queen Mary och Naturhistoriska museet och medförfattare till studien.
Ingenting som i slutändan bekräftar klimatmodellernas prognoser. Men att på detta sätt konstatera den alarmerande hastighet med vilken förändringarna sker i Arktis idag är något som skakar om forskarna. Och ekosystemen också. Vinteruppvärmningen kan nämligen störa allt från kolets mikrobiella kretslopp till överlevnaden för djurlivet i Arktis. Dessa händelser kan också skapa en återkopplingsloop som påskyndar upptiningen av permafrost, den mikrobiella nedbrytningen av kol och utsläppen av växthusgaser i Arktis.
Vintern, en kritisk årstid för Arktis
Återigen efterlyser forskarna därför omedelbara åtgärder. De vill se en övergång från reaktiva till proaktiva politiska åtgärder som erkänner vintern som en ”kritisk och riskfylld säsong”. De kräver faktiskt ökade investeringar i vinterövervakning av Arktis och pekar på en betydande brist på data och kunskap om regionens system under denna snabbt föränderliga årstid.